0896711035

ПРОФЕСИОНАЛЕ ДОМОУПРАВИТЕЛ

Съвети и информация относно управлението на Етажна Собственост

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ФИРМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ?

Както вече споменахме, фирмите за управление на Етажна Собственост са доста, но въпреки това браншът все още не е силно развит. Впечатление прави липсата на лицензионен режим, което за жалост крие риск за потребителите на услугата. Според сегашното законодателство всеки може да направи фирма за управление на Етажна Собственост, при което не може да се гарантира сериозността на дадена фирма чрез държавен регистър. По този начин фирмите могат да злоупотребяват със средствата на Етажната Собственост. Затова е важно да се обърнем към сериозна фирма с имидж в сферата си и най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание при избор на фирма са следните :
1.  Брой обслужвани обекти. Една сериозна фирма обикновено обслужва стотици или хиляди входове и това гарантира нейната изрядност. Повечето фирми, които злоупотребяват със средства обслужват не повече от четири или пет Етажни Собствености, за да могат да си позволят злоупотреби без да придобиват силна публична известност. Броят обслужвани обекти показва, че организацията има нужния ресурс за да обслужва по правилен начин сградите, които са и клиенти. Колкото повече обекти обслужва дадено дружество, толкова по-малък е шанса от грандиозна злоупотреба със средства или информация.
2.  Структура на работа. Професионалистите в бранша по управление на сгради избягват персонализирани процеси. Иначе казано – системите на работа включващи отговорник за даден обект, макар да изглеждат по-удобни за клиентите всъщност са по-рискови за тях по вече изброени причини. Когато цялата информация за даден вход е в един служител на дадена фирма, то рискът от злоупотреби е по-голям. В случай на нужда дадения човек може да отсъства и да няма към кого да се обърне клиента. Също така дадения служител може да напусне дружеството и заедно с него да бъде загубена цялата информация за обекта. Важно е да се отбележи, че макар и малко по-бавна, централизираната структура на големите фирми в бранша е много по-сигурна за клиентите.
3.  Обществен имидж. Дружествата, на които можете да се доверите да управляват Вашата Етажна Собственост обикновено следва да са публично известни. Би трябвало да можете да проверите тяхното ЕИК в търговски регистър, да са регистрирани по ДДС и да генерират високи обороти. В случай че дадено дружество не е регистрирано по ДДС то означава, че или е ново такова или обслужва много малко обекти, което отново би означавало риск за клиента.
4.  Офис. Направете запитване за възможност за посещение в офиса на даденото дружество. Сериозните дружества за управление притежават офис, в който могат да приемат клиенти в делнични дни. Все пак това е комунална услуга и е нормално да има място, в което да се входират жалби/молби, да се плащат таксите към вход и т.н.
5.  Брой служители. Попитайте за броя служители на дружеството. Обикновено дружества с двама или трима служители са сравнително малки и нови на пазара и е трудно да се прецени може ли да им се има доверие. Естествено, има коректни фирми и сред тези, но статистиката показва, че всички злоупотреби със средства са правени от фирми с няколко служителя, обслужващи няколко Етажни Собствености.
6.  Препоръки. Естествено, че е добре да имате препоръки от Ваши познати за дейността на фирмата. Все пак не позволявайте това да е единствения извор на информация за дадена фирма, тъй като е възможно на даден човек да е предложен финансов стимул за да рекламира фирмата. Също така е възможно дадения човек да не разбира услугата по управление и затова да е недоволен от нея, например.
7.  Договори. Проверете внимателно договорите на фирмата за управление, към която сте се насочили. Имайте предвид, че сериозните фирми не обвързват клиентите си с непрекъсваеми договори, защото за тях е важно да работят с клиенти, които харесват услугата. В случай че договорът е с неустойки за Етажната Собственост, това означава, че фирмата не е сигурна в качеството на услугите си и иска да задължи клиента да не може да прекрати договора предсрочно.
8.  Презентация на услугите. По-големите дружества предлагат безплатни презентации на място в ЕС. Повикайте ги, за да Ви запознаят с начина си на работа. Ако не присъстват, значи най-вероятно или нямат интерес или възможност да обслужват и Вашия обект качествено.
Като за финал – макар и нова сфера, то в бранша вече има сериозни фирми, в които е вложен финансов и времеви ресурс за да удовлетворят желанията на клиентите си. Ориентирайте се към тях, защото така ще избегнете риск от злоупотреби със средствата на Вашата ЕС.

Вземете оферта

Гарантирано високо качество на обслужване на достъпни цени, започващи от 6 лв. на апартамент.